De toekomst van pensioen!

Het pensioenstelsel in Nederland gaat op de schop. In een periode van vier tot vijf jaar is het de bedoeling dat alle pensioenregelingen in Nederland worden vernieuwd.
Er is nog veel onduidelijkheid over de inhoud van het nieuwe Pensioenakkoord en wat dit betekent voor alle betrokkenen. Waar echter geen twijfel meer over bestaat, is de complexiteit en impact voor verzekeraars, pensioenfondsen, pensioenuitvoerders en pensioenadviseurs.
Het platform Werken aan ons Pensioen geeft informatie over de actualiteit en helpt met het bepalen van de juiste stappen.

Twee elementen die we hier telkens zien terugkomen zijn:

1.      Aandacht voor het proces
‘Gegeven de lange duur van het traject, de complexe materie en de verschillende betrokken partijen is aandacht voor het proces essentieel.’

2.      Plannen van communicatie
‘Deze wijzigingen zullen waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de informatiebehoefte van de fondsdeelnemer. Welke informatie heeft hij/zij nodig om een reëel handelingsperspectief te kunnen bepalen? Van pensioenfondsen zal worden verwacht dat zij hierop inspelen (zorgplicht). Communicatie zal een nog belangrijkere rol gaan spelen.’

Verder roept de AFM pensioenuitvoerders op hun processen te verbeteren omdat Nederlanders informatie over hun pensioen niet altijd volledig, tijdig of correct ontvangen.
In het rapport, gepubliceerd op 23 februari jl., van een verkennend AFM-onderzoek naar de correctheid van pensioencommunicatie, geeft de AFM aan dat de fouten in meer dan de helft van de gevallen worden gemaakt bij de vertaalslag van de administratie van de pensioenuitvoerder naar brieven en andere uitingen aan deelnemers. Dat komt bijvoorbeeld door het gebruik van verouderde gegevens bij berekeningen of door handmatige processen.

Het wetgevingsproces voor de Wet toekomst Pensioenen loopt nog en de aangepaste regels voor het vernieuwde pensioenstelsel gaan in vanaf 1 januari 2023.
Vanaf dat moment, maar liever nog eerder, dienen de betrokken organisaties duidelijk te hebben wat er van hen verwacht wordt en hun klanten te begeleiden bij de transitie.
Het spreekt voor zich dat dit enorme uitdagingen mee zich meebrengt.

Het vormgeven en digitaliseren van processen en het inrichten van (standaard) klantgerichte communicatie zijn specialiteiten van Finly. Met ons dashboard en dossieroverzicht heb je bovendien realtime inzicht in de status van alle begeleidings- en beheertrajecten en openstaande activiteiten. En indien je een rapportage wilt uitdraaien om inzicht te geven aan bijvoorbeeld een opdrachtgever of klant dan is dat uiteraard ook mogelijk.

Wij zien veel overeenkomsten met het hersteladvies op beleggingsverzekeringen van een aantal jaren geleden. En weet je dat daar juist onze oorsprong ligt?
Wij hebben tienduizenden hersteladviezen op beleggingsverzekeringen gegeven. Hierbij was het van belang om klanten te activeren, het proces zo efficiënt mogelijk uit te voeren en richting de AFM aan te tonen waarom en wat we hadden gedaan voor de klanten.
Wij hebben dus ervaring met vergelijkbare, grootschalige projecten en vanuit onze kennis en ervaring helpen wij je graag met deze uitdaging.

Peter van Berchum